20 anys de “Better Living Through Chemistry”

Big Beat, amb Fatboy Slim

Avui fa 20 anys que Norman Cook, l’exbateria dels populars The Housemartins,  va deixar nombrosos sobrenoms artístics enrere per debutar com a Fatboy Slim  amb un primer llarga durada, “Better Living Through Chesmistry”, publicat el 23 de setembre de 1996 a través de Skint/Astralwerks. L’àlbum és gràficament famós pel “floppy disc” que identifica la portada, un homenatge implícit a la corresponent de “Blue Monday”, el clàssic de New Order.

El seu primer disc d’estudi va incloure 10 temes, tres dels quals ja havien aparegut al recopilatori “Brassic Beats”, del segell Skint Records: “Everybody Needs a 303”, “Santa Cruz” i “Song For Lindy”. La resta els va enllestir en només dues setmanes. Tots eren optimistes, plens de sentit de l’humor, energètics i motivadors, amb genètica funky i molt de groove. Un acoblament salvatge d’incomptables “samplings” d’estils molt variats, que anaven des del rock i el pop a rareses del hip-hop, passant pel soul i el funk. El disc era la síntesi del seu treball innovador com a DJ. Considerat  un pioner de l’escena Big Beat, va ajudar a consolidar i difondre aquest eclecticisme estilístic des l’epicentre del Big Beat Boutique de Brighton i en les seves sessions a clubs londinencs com The End i Big Kahuna.

En els crèdits hi figuren, entre altres, el músic jazz-funk Idris Muhammad i el soulman Edwin Starr. El tema destacat és “Going out of my head”, que sampleja un riff de guitarra de Pete Townshed ( The Who), i el ritme percutiu de John Bonham, bateria dels Led Zeppelin.

El debut de Fat Boy Slim va aparèixer avalat per treballs precedents, que va editat des del 1988 mitjançant diversos projectes com ara  Beats International, famós per “Dub be good to me”, un “sampler” de “Be good to me”, original de la S.O.S Band; “Turn On, Tune In, Cop Out”, èxit firmat per Freak Power, que es servia de la melodia de “Low Rider” dels californians War, o “Magic carpet ride”, amb el sobrenom de Mighty Dub Katz.

A l’ultima edició del Sónar, Fatboy Slim va demostrar el seu caràcter “ravey” insobornable, enarborant la divisa entusiasta i vital de sempre: Engresca’t i balla!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s